Kiemkracht en groeikracht

  • Posted on maart 20, 2018 at 07:30

Kiemkracht en groeikracht

appelpitjes

Hals reikend kijken we uit naar de lente.

Het moment dat de kou verdwenen is en het langer licht is. Overal verschijnen voorjaarsbloeiers. Eerst de vroege sneeuwklokjes als voorbode van de lente en dan de krokusjes en narcissen.

Als het voorjaar te lang op zich laat wachten, krijgen we last van vermoeidheid.

De zogenaamde voorjaarsmoeheid kun je te lijf gaan door zoveel mogelijk naar buiten te gaan. Daglicht en frisse lucht en verder vooral volhouden…
De lange donkere winter bracht je terug naar de basis. Rust pakken door stil te staan. Je verborgen verlangen ligt te kiemen. Precies zoals een bolletje of zaadje in de donkere aarde ligt te wachten. Nog verborgen wachtend op het juiste moment.

Nu de lente-equinox van 20 maart is bereikt,

met een gelijke lengte van dag en nacht, zul je onder invloed van het toenemende daglicht meer energie kunnen gaan ervaren. Net als de bolletjes en zaadjes die in het donker aan het kiemen waren en die nu hun kopjes opsteken. In elk eikeltje of kastanje zit de kiem, het DNA, van de boom die het gaat worden. Alles is al aanwezig.

Het is nu dus tijd om ruimte te maken voor de moestuintjes in de vensterbank.

Van dichtbij volgen hoe de kleine zaadjes ontkiemen

en gaan groeien onder invloed van licht en voeding. Zo vond ik bij het schillen van een appel binnenin kleine ontkiemende appelpitjes. Vol verwondering kijk ik naar deze kiemkracht. En die kiemkracht is ook in onszelf aanwezig.

Koester dus je kiemkracht.

Als je nog niet goed weet wat je wilt laten ontkiemen, dan is het een goed idee om elke ochtend even de tijd te nemen om te gaan zitten en te schrijven in een boekje. Onderzoek je gedachten en je ingevingen van al die kleine kiempjes en schrijf en teken het. Al doende zul je ontdekken waar je je op wilt gaan focussen. Alle mogelijkheden zijn er al. Wat mag er gaan groeien in jou en binnen je gezin of familie?

© Astrid van Zelst | Kleur is Kracht, 20 maart 2018.