Kinderen

Wat is kunstzinnige therapie?

Kunstzinnige therapie is een non-verbale beeldende therapie die uitgaat van een holistisch visie op de mens. De werkvormen van kunstzinnige therapie zijn met name tekenen, schilderen en boetseren. Gebruikte materialen zijn pastelkrijt, potloden, houtskool, aquarelverf, acrylverf en klei. Een veel gebruikte techniek is het nat-in-nat schilderen met verdunde aquarelverf op nat papier. Er is echter geen standaard ‘recept’. Ieder mens is tenslotte uniek.

De nadruk bij kunstzinnige therapie ligt altijd op het zelf doen en ervaren. Gebleken is dat gevoel en bewustzijn voor ritmes, kleur, vorm en beweging worden geactiveerd door gebruik van de verschillende materialen en technieken. De ervaring is dat dit het plezier en het enthousiasme bevordert. Pas als je zelf iets gaat doen, gebeurt er echt iets. Het doel is je te laten ontdekken dat er meer mogelijk is dan vooraf gedacht.

Tijdens het kunstzinnig werken hoef je niets te zeggen of uit te leggen. De kunstzinnig therapeut kijkt naar de mens als geheel en observeert het kunstzinnig werk. De kunstzinnige middelen, die worden ingezet tijdens de therapie, zijn het gereedschap om processen in gang te zetten. We schilderen of tekenen vanuit ons hart en vanuit het onderbewuste. Via het kunstzinnig werk kan uiteindelijk wel een gesprek plaatsvinden waardoor er meer helderheid kan komen. Het kunstzinnig werken helpt om het evenwicht terug te vinden, geeft inzicht en versterkt het zelfgenezend vermogen.